Training verantwoord onderzoek op het hbo

Deze training draagt bij aan de bewustwording van het belang van onderzoeksintegriteit en legt uit wat we er precies onder verstaan. Daarnaast krijg je praktische handvatten om onderzoeksintegriteit in je werk te herkennen en bespreekbaar te maken.

jonge mensen overleggen op kantoor

Snelle info

Edusources cursushandleiding

Hoe integer is jouw onderzoek?

Contact

Susan Berentsen

Hoe is de training ontwikkeld?

Met de ondertekening van de Nederlandse gedragscode voor wetenschappelijke integriteit in 2018 hebben hogescholen toegezegd hun onderzoekers te trainen in het doen van verantwoord onderzoek. Tot dusver boden hogescholen deze trainingen niet systematisch aan, waardoor onderzoekers afhankelijk bleven van universitaire programma's.

Om dit aan te pakken hebben 7 hogescholen (Fontys, Avans, Hanze, Hogeschool Utrecht, InHolland, Hogeschool van Amsterdam en HAN University of applied sciences) - in samenwerking met de Vereniging Hogescholen trainingen in 'Verantwoord Onderzoek' ontwikkeld. 

Om de doelstellingen en inhoud van de training te bepalen, zijn onderzoekers van deze 7 hogescholen geïnterviewd over hun ervaringen met integriteitskwesties binnen het praktijkgericht onderzoek. Dit onderzoeksproject, 'Translating researchers' Experiences into Training on Research Integrity at universities of applied Sciences' (TETRIAS-project) werd gefinancierd door ZonMW. De details en resultaten vind je in het artikel 'How to set the agenda for training in responsible conduct of research using the target audience as a narrative guide'.

Waar richt de training zich op?

De inzichten uit de interviews resulteerden in doelstellingen verwerkt in zowel een basistraining als een teamtraining. Bestaand trainingsmateriaal van projecten als NRIN en VIRT2UE zijn aangepast, of waar nodig is nieuw materiaal ontwikkeld. De training richt zich voornamelijk op het herkennen en aanpakken van dilemma’s gerelateerd aan onderzoeksintegriteit en behandelt juridische en regelgevende richtlijnen en gedragscodes. 

Daarnaast is met behulp van een Comeniusbeurs onder de projectnaam ‘Research Integrity Training for undergraduate Students’ (RITS) training in onderzoeksintergriteit voor én met hbo-studenten ontwikkeld. Het ontwikkelde onderwijsmateriaal is zorgvuldig uitgewerkt en open acces beschikbaar via edusource. 

De trainingen

Contact

Als je geïnteresseerd bent in de trainingsprogramma's, neem dan gerust contact op met Susan Berentsen. Zij is één van de auteurs van de trainingen en trainer in onderzoeksintegriteit.