Nederlands Lectorenplatform Ondernemerschap

Het Nederlands Lectoren Platform Ondernemerschap (NLPO) is dé plek voor ondernemerschap. Het actie-platform is voor lectoren ondernemerschap van toekomstgerichte hogescholen die samen praktijkgedreven uitdagingen en kansen in samenwerking met de bedrijfswereld en overheden omzetten in actie en waarde.

Beelden ten behoeve van profilering sales, netwerk, verbinden.

Door het verbinden van lectoren en thema’s in het kader van ondernemerschap wordt samenwerking, creativiteit en vernieuwing gestimuleerd. Dit is belangrijk want studenten van vandaag studeren in een turbulente en dynamische omgeving, terwijl ze niet weten of en wanneer ze een baan vinden of hoe hun toekomstige baan eruit gaan zien, laat staan over 10 á 20 jaar.

Alleen gezamenlijk kunnen wij studenten leren hoe zij om kunnen gaan met onzekerheden en onvoorziene veranderingen, zodat zij de toekomst positief kunnen beïnvloeden. Daarnaast is samenwerking tussen de lectoren nodig om de toppositie van de Nederlandse wetenschap verder te versterken.

schets nederlands lectoren platform ondernemerschap

‘Bestaande en nieuwe kennis levert pas écht voordeel op, als er ook iets effectief mee gedaan wordt. Kennis en kunde daadwerkelijk gezamenlijk omzetten in actie maar met een relevante focus, gevolgd door adoptie en effectieve impact is wat uiteindelijk het verschil maakt. Het is zeer belangrijk dat iedere ondernemer, iedere docent en iedere student beschikt over de voor het / haar juiste handvatten om concreet aan de slag te willen en kunnen gaan’

Aankomende events

27 sept - Schrijfcafé

Heb jij altijd al een artikel willen schrijven voor Hollands Management Review? En heb jij expertise op het thema spanningen en conflicten? Het NLPO organiseert een Schrijfcafé op 27 sept 9:30 - 12:30 uur (online). Kom je ook?

Student schrijvend met pen

4 okt - Installatie lector Claudia van Orden

Officiële installatie van lector Familiebedrijven Claudia van Orden aan de Hogeschool Windesheim. Claudia gaat zich concentreren op de rol van familiebedrijven in het ondernemersecosysteem en het vergroten van hun maatschappelijke impact.

Stockfoto voor factsheet Heijmans van de minor Circulaire Economie S1 22-23.

21 nov - Landelijk Ondernemerschapscongres (LOO)

Knoop doorhakken studiekeuze vraagtekens

18 tm 22 nov - Week van het Economie Onderwijs

Dé landelijke week voor toekomstbestendig economie- onderwijs in Nederland voor vo, mbo, hbo en wo. Ben je docent, hoogleraar, decaan, opleidings- manager of een andere onderwijsprofessional? Kom langs bij een of meerdere activiteiten en doe inspiratie op hoe jij jouw economieonderwijs kunt verrijken met nieuwe economische modellen en principes.

logo voor de week van het economie onderwijs 2024

NLPO gehonoreerd door SIA

Om een waardevolle bijdrage te leveren aan de maatschappelijk vraagstukken zoals bijvoorbeeld verwoord in de Kennis en Innovatieagenda's (KIA's) is het belangrijk dat hogescholen samenwerken. Daarom bundelen lectoren hun krachten in een lectorenplatform. Via het platform delen zij kennis en zijn zij een zichtbare partner voor nationale en regionale organisaties. Met de Platformregeling financiert Regieorgaan SIA de opstart en doorontwikkeling van deze platforms.

Programmamanager Maaike Spuij:“De afgelopen 2 jaar is in 3 rondes een breed scala aan lectorenplatforms gehonoreerd. Sommige platforms hebben financiering ontvangen voor doorontwikkeling, sommige platforms zitten nog in de opstartende fase. We hebben er alle vertrouwen in dat elk platform op zijn eigen manier bijdraagt aan het oplossen van de grote maatschappelijke opgaven.".

Het NLPO kijkt naar ondernemerschap als een waardecreatieproces: het zien, creëren, evalueren en benutten van kansen. Ondernemerschap is vanuit die optiek een voertuig voor het proactief verkennen, oppakken, versnellen en opschalen van oplossingsrichtingen rondom verduurzaming, inclusie, digitalisering en nieuwe technologieën. Hierbij wordt sterk ingezet op het regionale ecosysteem.

Het hoofddoel van deze platformaanvraag is daarom het doorontwikkelen en gezamenlijk ontsluiten van praktijkgericht ondernemerschapsonderzoek, met een sterke focus op het regionale mkb-(familie)bedrijf, vanuit een proces- en gedragsbenadering van ondernemerschap. Dit doet het platform onder andere uitwisseling van kennis over en ervaring met doorwerking te bevorderen en onderzoekers thematisch samen te brengen.

stockfoto van voeten op een vlonder aan de rand van groen water

Kernteam

Thomas Lans

HAN University of Applied Sciences

voorzitter NLPO | lector Kansrijk Ondernemen

Martijn Priem

Onderzoeker Entrepreneurial learning and innovation

Ingrid Wakkee

Hogeschool van Amsterdam

Lector Entrepreneurship

Judith van Helvert

Hogeschool Windesheim

Associate lector Familiebedrijven

Richard Martina

Hogeschool Zuyd

Lector Innovatief Ondernemer

Lisanne Bouten

Hogeschool Saxion

Associate lector Innovatief Ondernemerschap

Lex van Teeffelen

Hogeschool Utrecht

Lector Financieel-Economische Advisering bij Innovatie

Ger Post

Hogeschool Fontys

Lector Business Entrepreneurship

Special Interest Groups (SIG)

Ondernemerschapsonderwijs en Leren (OOL)

Heb je vragen? 

Contact

Wil je meer weten over het Nederlands Lectorenplatform Ondernemerschap? Heb je vragen of ideeën? Neem dan contact op met: Danielle.Resok@han.nl