Oudere en verpleegkundige

De ouderenzorg in Nederland staat onder druk. Netwerk Nonna in Nijmegen werkt aan integrale, mensgerichte zorg dichtbij huis: zelf, thuis en digitaal als het kan.

Snelle info

Status

Afgerond

Startdatum

17 april2023

Looptijd

tot 1 februari 2024

Subsidie

WOZO

Projectleider

Miranda Laurant

Projectkenmerk

SU1801

Aanleiding van het project

De gezondheidszorg in Nederland staat voor een grote uitdaging en de houdbaarheid van de gezondheidszorg staat onder grote druk. Zo ook de ouderenzorg. Het beleid zet in op het bieden van zorg dichtbij huis: zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan!

Dit vraagt om een transitie in de ouderenzorg, waarbij domeinoverstijgende samenwerking tussen zorg en welzijn als ook met inwoners een belangrijk wordt gezien om passende zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden aan thuiswonende ouderen als ook ouderen die (tijdelijk) wonen in een verpleeghuis.

De V&V organisaties in de regio Nijmegen zijn verenigd in een samenwerkingsverband, het netwerk Nonna, om deze transitie te realiseren. De ambitie is om in de toekomst integrale, mensgerichte zorg die van betekenis is te kunnen blijven bieden aan de ouderen in de regio.

Doel van het project

Het thema Goed Wonen richt zich op het realiseren van toekomstbestendige arrangementen voor zorg en wonen, welke integraal en mensgericht zijn en bijdragen aan een betekenisvol leven voor ouderen. In een meerjarenonderzoek zou middels participatief actieonderzoek wordt antwoord verkregen op 2 centrale vraagstellingen. Gegeven de maatschappelijke context en de (regionale) uitdagingen in de ouderenzorg:

1. Welke arrangementen en woonconcepten voor ouderen dragen in welke contexten bij aan betekenisvol oud worden in de wijk en wat zijn de werkzame elementen hierin?
2. Welke van deze arrangementen en woonconcepten voor ouderen zijn toekomstbestendig qua houdbaarheid en op schaalbaar naar andere contexten in de regio/nationaal?

Resultaten

Gedurende een periode van 3 tot 9 maanden is in 2023 de eerste fase van het participatieve actieonderzoek: doel- en plaatsbepaling in vijf proeftuinen binnen het thema Goed Wonen van het Netwerk Nonna uitgevoerd. Deze fase was erop gericht om inzicht te krijgen in kansen, mogelijkheden en factoren van invloed op het gehele proces richting betekenisvol oud worden in de wijk.

In alle deelnemende proeftuinen zijn bewegingen gemaakt richting meer focus en prioritering op inhoud en het aangaan van relaties ten behoeve van het oplossen van het geldende vraagstuk. De diversiteit in beweging was groot. Overkoepelend over de proeftuinen heen hebben de ontwikkelingen geresulteerd in enkele geleerde lessen. Deze lessen zijn gerelateerd aan het nastreven van een gelijkwaardige samenwerking met andere partijen bij het oplossen van complexe vraagstukken en het komen tot community building. De lessen gaan over het komen tot een gezamenlijke ambitie, het vertellen van het eerlijke verhaal en het vertrouwen in het zelfsturend vermogen van een groep actieve, gemandateerde mensen.

Tevens werden zorgorganisaties uitgenodigd om te faciliteren in de community-up beweging, liever dan sturend te acteren met inwoners als betrokkenen. Een passende positionering van zorgorganisaties inclusief bijbehorende wijze van samenwerken in een netwerkstructuur is van wezenlijk belang in de potentiële ontwikkeling richting zorgzame buurten en community building. De conclusie is dat middels een bewuste en zorgvuldige positionering zorgorganisaties optimaal kunnen bijdragen aan toekomstig betekenisvol oud worden in de wijk.    

Vanwege bestuurlijke besluitvorming is het onderzoek na 1 jaar gestopt. Desondanks is er per proeftuin en overal relevante kennis ontwikkelt en beschreven in deelrapport per proeftuin en een eindrapportage met beschrijving van de resultaten over de proeftuinen heen.

Teamleden

Miranda Laurant
Noortje van Duijnhoven
Ellen van Wijk
Frank Verbeek
Cindy Koopsen (Club Goud)

Nieuws

Foto bij nieuws over toekenning PD rondom NHA
Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening (OZD)Lectoraat OZD bestaat 10 jaar en is nog lang niet klaar met onderzoek!
Het College van Bestuur en de Academiedirecteur nemen afscheid van de lector en associate lector van het lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening.
Miranda Laurant neemt afscheid als HAN-lector"Ik ben trots op wat we samen hebben neergezet!"
Portret Miranda Laurant
Deelnemers van het seminar Toekomstbestendige Zorg lopen richting het auditorium.
oudere man in rolstoel kijkt uit raam in een het ziekenhuisgang
bijeenkomst wijkatelier lindenholt- groep aan tafel docente in het midden
Intreerede lector Maurice MagnéeDe toekomst is nu
Onderzoek Lectoraat Technologie voor Gezondheid Installatie Maurice Magnee en Bridget-Kievits 6 juni 2023
Onderzoek_Lectoraat-Wijkverpleging-Minke Nieuwboer-Ruth-Pel-portret 2023
Onderzoek en handreikingVerpleegkundig Specialist in de wijk
van de thuiszorg controleert de bloeddruk bij een jonge chronisch zieke patiente
Samenwerken in de regioVerpleegkundige zorg in de toekomst
groep van zorgverleners en zakenmensen tijdens vergadering
Zwaartepunt
 

Health

Met zwaartepunt Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij. 

Health vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN
Blijf op de hoogte
 

Stuur een mailbericht naar: lectoraat.ozd@han.nl

studenten overleggen met laptop