Griffioen: naar een duurzaam wijknetwerk in het Waterkwartier

oudere man en zorgverlener hand op schouder

De ouderenzorg in Nederland staat onder druk, en zorg dichtbij huis is essentieel voor de toekomst. In het Waterkwartier werkt Griffioen samen met wijkbewoners om een duurzaam informeel wijknetwerk te creëren. Dit netwerk bevordert verbondenheid en leefbaarheid in de wijk.

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

1 maart 2024

Looptijd

tot 1 februari 2025

Subsidie

WOZO

Projectleider

Miranda Laurant

Projectkenmerk

SU

Aanleiding van het project

De gezondheidszorg in Nederland staat voor een grote uitdaging en de houdbaarheid van de gezondheidszorg staat onder grote druk. Zo ook de ouderenzorg. Het beleid zet in op het bieden van zorg dichtbij huis: zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan! Dit vraagt van ouderenzorgorganisaties om een andere werkwijze en aanbieden van ondersteuning en zorg aan ouderen.

Doel van het project

Griffioen heeft de ambitie om samen met wijkbewoners verder te bouwen aan verbindingen in de wijk Waterkwartier, vanuit de visie dat een duurzaam wijknetwerk (bestaande uit formele en informele actoren die zich langdurig willen verbinden) bijdraagt aan de leefbaarheid in het Waterkwartier en uiteindelijk ook aan het uitstellen van WLZ-zorg en daarmee aan de houdbaarheid van de gezondheidszorg.

Verbondenheid, zoals dat in de vraagstelling benoemd is, draagt bij aan een gezonde en sociale basis door te werken aan de drie pijlers: meedoen, gezonde leefstijl en armoedebestrijding. Het hogere doel is dat mensen fijn samen wonen in deze wijk en langer thuis kunnen blijven wonen op hogere leeftijd.

De hoofdvraag waarop het participatieve actieonderzoek zich gaat richten, is de volgende: Hoe kan een duurzaam wijknetwerk worden vormgegeven dat gebruik maakt van talenten in de wijk waarmee bijgedragen wordt aan de verbondenheid in het Waterkwartier?

Hierbij zijn de volgende deelvragen van belang:

- Wat is er nodig om het netwerk van inwoners verder te vormen en te ontwikkelen en de juiste mensen hierbij te betrekken? Wat werkt hierbij wel en wat niet?

- Hoe krijgt ieder netwerk lid een passende positie en rol, waarbij talenten en bekwaamheden van inwoners en professionals zoveel mogelijk worden benut?

Resultaten

Griffioen heeft de ambitie om samen met wijkbewoners verder te bouwen aan verbindingen in de dynamische wijk Waterkwartier, vanuit de visie dat een duurzaam informeel wijknetwerk bijdraagt aan de leefbaarheid in het Waterkwartier, het versterken van gemeenschapszorg en daarmee op termijn ook bijdraagt aan het uitstellen van WLZ-zorg en de houdbaarheid van de ouderenzorg.

Vanuit de HAN is in samenwerking met Club Goud van september 2023 tot en met januari 2024 verkennend participatief actie onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om wijkbewoners van het Waterkwartier actief te verbinden met Griffioen en daarmee naar het creëren van een informeel wijknetwerk. Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van netwerk Nonna en gefinancierd vanuit de WOZO-subsidie. In deze verkennende fase is gestart met het vormen van een netwerk van wijkbewoners (‘wijkkenners’) en zijn hun wensen, motieven en behoeften in kaart gebracht. Vanuit het 4V-model van Netwerkvorming zijn deze activiteiten te plaatsen in fase 1: het netwerk verkennen (Peeters, Sleijster & Laurant, 2020). Er zijn verbindingen gelegd, er is kennisgemaakt en er is laagdrempelig uitgewisseld wat maakt dat wijkbewoners zich willen verbinden. Voor 2024 heeft Griffioen de ambitie om het netwerk van wijkbewoners verder uit te bouwen en te verbinden met het netwerk Griffioen, zodat er een gezamenlijk netwerk ontstaat. In 2024 kan fase 2 Netwerk Vormgeven worden doorlopen en een start gemaakt kan worden met fase 3 Netwerk Verdiepen. Fase 4 Netwerk Verankeren is een ambitie voor de verdere toekomst

Waterkwartier, de oudste wijk van Nijmegen

Sinds 2012 ligt de woonvorm Griffioen in Waterkwartier. Dit is de oudste wijk van Nijmegen en onderdeel van stadsdeel Nijmegen Oud West. Griffioen is niet alleen een VVT-organisatie (ZZG Zorggroep) die ondersteuning en zorg biedt aan ouderen, maar het is uitgegroeid tot een samenwerkend netwerk van vooralsnog vier partijen: ZZG Zorggroep, Buur, Riverland Healthcenter en Sterker Sociaal Werk. Dit netwerk “Griffioen” richt zich op het bouwen en versterken van gemeenschapszorg, preventie en voorzorg door een centrale plek te creëren waar bewoners én mensen uit de directe omgeving laagdrempelig terecht kunnen voor ontmoetingen en activiteiten. Griffioen wil dit realiseren door slim samen te werken met verschillende partijen, met vrijwilligers en met inwoners van de wijk en wil daarmee ook ‘oude’ en ‘nieuwe’ inwoners van Nijmegen Oud-West verbinden en de gemeenschapszorg in de wijk vergroten (Netwerknonna.nl). 

 

Teamleden

Miranda Laurant
Noortje van Duijnhoven
Ellen van Wijk
Marlies van Schelven (Griffioen)
Inge van de Sande (Griffioen)

Samenwerkingspartners

Zwaartepunt
 

Health

Met zwaartepunt Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij. 

Health vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN
Blijf op de hoogte
 

Stuur een mailbericht naar: lectoraat.ozd@han.nl

studenten overleggen met laptop