Prepare project

Innovatieve tools bij revalidatie van chronische aandoeningen

Zorgverlener met patiënt

Welke innovatieve tools helpen zorgverleners in de revalidatiezorg bij het voorspellen van het aandoeningsverloop en het kiezen van de beste behandelingen van mensen met een chronische aandoening?

Snelle info

Projectleider:

Prof.dr. Petros Patias, The Aristotle University, Thessaloniki, Griekenland 

 

Startdatum:

1 juni 2023

Status:

Lopend

Subsidie

EU

Aanleiding

Revalidatie speelt een cruciale rol in het bevorderen van welzijn voor mensen met een chronische aandoening. Door de vergrijzing is de verwachting dat het aantal mensen die revalidatiezorg nodig hebben verder zal toenemen. De uitkomsten van revalidatiezorg zijn moeilijk te voorspellen, vanwege de complexiteit in factoren die hierin een rol spelen. De beschikbaarheid van goed ontwikkelde en gevalideerde voorspelmodellen in de revalidatie is beperkt.

De huidige aanpak van het ontwikkelen van afzonderlijke voorspellingsmodellen voor verschillende uitkomsten is niet geschikt voor de complexe aard van revalidatie. Er is behoefte aan innovatieve, robuuste en gepersonaliseerde instrumenten die zorgverleners in de revalidatiezorg en hun patiënten ondersteunen bij het inschatten van het beloop van de aandoening en het selecteren van optimale behandelstrategieën. 

Doel

PREPARE is een Europees onderzoeksproject met als doel om ‘data-gedreven’ instrumenten te ontwikkelen die op basis van bepaalde patientkenmerken het verwachte beloop van diverse chronische aandoeningen laat zien en op basis hiervan gerichte behandelingen kan adviseren. Zorgverleners kunnen hiermee hun behandeling specifiek op maat van de individuele patiënt afstemmen. 

 

Doelgroep

Mensen met een chronische aandoening (scoliosis, beenamputatie, ziekte van Parkinson, rugaandoeningen (Spine disorders), hoge bloeddruk, hand-/polsaandoeningen, etalagebenen, heup- en knieprothese, mond-/kaakaandoeningen). 

Aanpak

Door statistische en kunstmatige intelligentie methoden op grote datasets met patiëntdata toe te passen, worden voorspelmodellen ontwikkeld om het beloop van negen prominente aandoeningen van het bewegingsapparaat in te schatten.

Deze voorspelmodellen worden vervolgens omgezet in makkelijke toepasbare ‘datagedreven’ instrumenten die zorgverleners en hun patiënten binnen de behandeling kunnen inzetten in het gedeelde besluitvormingsproces voor het bepalen van de juiste behandelstrategie. 

Maak kennis 

Ons team

Bart Staal

Lector Bart Staal bij het lectoraat werkzame factoren in fysiotherapie en paramedisch handelen

Onderzoeker

Jesper Knoop

Onderzoeker Jesper Knoop

Onderzoeker

Het Lectoraat Werkzame Factoren in de Beweegzorg

Toetsing staat volop in de belangstelling. Het wordt voor iedereen in onderwijs duidelijker dat het anders moet én kan. Maar hoe dan precies? Het lectoraat onderzoekt wat wel en niet werkt, en ontwikkelt producten waarmee opleidingen en docententeams praktisch en doelgericht aan de slag kunnen.

die een oudere man met gewichten helpt
Zwaartepunt
 

De HAN staat voor Health

Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.