hoogspanningsmasten
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Momenteel wordt de adoptie van hernieuwbare energie vaak beperkt door de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. In het ICAI Lab wordt gewerkt aan de inzet van AI om het ontwerp en de werking van het elektriciteitsnet te verbeteren. De HAN ondersteunt dit lab in de vorm van kennisoverdracht.

Snelle info

Start datum

1 januari 2023
 

Projectleiders

Stijn Hoppenbrouwers en Maya Sappelli

Status

Lopend

Subsidieverstrekker

NLAIC

Subsidie

€ 170 k

Aanleiding

De kans is groot dat de tekorten op het elektriciteitnet toenemen met de verdere adoptie van elektrische voertuigen en warmtepompen, maar ook dat overschotten ontstaan door zonnepanelen. Dit kan uiteindelijk ook gevolgen hebben voor kleinere consumenten zoals huishoudens. Tenzij we de methoden en processen voor bediening en planning aanzienlijk weten te verbeteren. 

Doel

Het specifieke doel binnen de onderzoeksgroep is het delen en integreren van de technologieën die in de werkpakketten zijn ontwikkeld, en  mogelijk te maken in geavanceerde prototypes. Dit brengt de resultaten dichter bij de implementatie. Daarnaast richten wij ons op het toegankelijk en interpreteerbaar maken van de resultaten voor een breder publiek.

Beoogde resultaten

Binnen dit lab is de HAN verantwoordelijk voor de kennisoverdrachtactiviteiten. Deze activiteiten zijn erop gericht om het werk van de verschillende werkpakketten dichter bij de implementatie te brengen. Denk aan het creëren van volledige open softwareapplicaties (geavanceerde prototypes) op basis van onderzoekscode, in zeer participatieve, kortcyclische, gebruikersgerichte ontwerp- en ontwikkelingsprojecten. De interactie zal zowel met de verschillende promovendi zijn om hun onderzoek en code te begrijpen, als met medewerkers van Alliander (data engineers, architecten, eindgebruikers, etc.) om de vereisten te begrijpen die nodig zijn voor de implementatie.

Team

Guido Crolla

docent-onderzoeker
hoogspanningsmasten

Raoul Grouls

Data Scientist
brildragend, ringbaardje, donker t-shirt, fleurige blouse

Vera Lange

docent-onderzoeker
Portretfoto Vera Lange. It en Mediadesign. Lectoraat Media Design.

Maya Sappelli

senior docent-onderzoeker
Maya Sappelli

Stijn Hoppenbrouwers

Lector
Academie IT en Mediadesign. Lectoraat MBIS. Portretfoto Stijn Hoppenbrouwers.

Meer weten over dit project?

Maya Sappelli

  • maya.sappelli@han.nl
  • Lectoraat
     

    Data knowledge and engineering

    Het lectoraat data knowledge and engineering past inzichten uit onder andere data- en taalwetenschap toe in het ontwerp van slimme apps en in Applied Data Science & AI. Ze doen praktijkgericht onderzoek naar het doelbewust, effectief en met hoge kwaliteit opsporen, vergaren, creëren, representeren, valideren, managen en toepassen van data en (expliciet beschreven) kennis. 

    met brein
    Sustainable Energy & Environment
     

    Samen schoon

    Het leefbaar houden van onze wereld vraagt om het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat kan groot, maar ook klein – in onze regio. We werken samen aan alternatieve, schonere energiebronnen en een economie waarin we veel meer hergebruiken. Daarvoor is samenwerking nodig en dat is een kern van focus Schoon - Sustainable Energy en Environment (SEE). Een grote, brede uitdaging die ons en de regio voorbereidt op een duurzame economie met toekomstbestendige professionals. 

    • Slim
    • Schoon
    • Sociaal
    jongen windmolen focus zwaartepunt HAN