groente en fruit op tafel

Vragen die professional hebben betreffen enerzijds ondervoedingszorg: hoe ziet optimale ondervoedingszorg eruit, ter behoud van kwaliteit van leven en ter preventie van complicaties? Wie zijn daarbij betrokken en wie heeft welke verantwoordelijkheid?  

Anderzijds zijn er vragen over goede voedingszorg voor alle bewoners: hoe kunnen we de voedingszorg voor onze bewoners optimaal inrichten, wie en wat hebben we daarvoor nodig, welke barrières moeten we nemen om voedingszorg te optimaliseren, en bij wie (en hoe) moeten we die voedingszorg dan beleggen? 

Werkpakketten

De verschillende werkpakketten geven antwoord op de volgende vragen:  

  • Wat is de prevalentie van ondervoeding in verpleeghuizen in Nederland? 
  • Welke determinanten zijn geassocieerd met ondervoeding, en welke groepen bewoners lopen met name risico? 
  • Sluit de maaltijdvoorziening aan bij de wensen en behoeften van de bewoners (voedingssamenstelling en ervaren kwaliteit)?  
  • Wie zijn betrokkenen bij het (onder)voedingsbeleid, en hoe ziet een goede multidisciplinaire samenwerking eruit?  
  • Welke good practices van goede voedingszorg zijn er, en hoe kunnen deze worden ingezet in de verpleeg- en verzorgingshuizen?   

Om antwoord op deze vragen te geven vindt zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek plaats.   

Nieuws en artikelen

Groep ouderen aan tafel tijdens het ontbijt in een verpleeghuis
workshop op het vereniging hogescholen congres 2024 over multidisciplinair samenwerken tijdens het toegankelijke mondzorgproject van o.a. lectoraat human communication development.
Ouderen mensen spelen een schaakspel
Mensen maken een praatje
Groep ouderen aan tafel tijdens het ontbijt in een verpleeghuis
Hand met kompas met een route met mijlpalen.
foto uit stil. Marian de van der Schueren voor een medicijnkast.
Anja de Kruif tijdens haar promotie