Project Fysiotherapie Werkt

Verbeteren effectiviteit fysiotherapie bij mensen met reumatische aandoeningen

Fysiotherapie behandeling bij vrouw

Hoe kan de effectiviteit van fysiotherapie bij mensen met reumatische aandoeningen zoals RA (reumatoïde artritis) of axSpA (axiale spondyloartritis) worden verbeterd om hun arbeidsparticipatie te bevorderen?

Snelle info

Projectleider:

prof.dr. Thea Vliet-Vlieland (LUMC) i.s.m. dr. Salima van Weely (HU/LUMC) en dr. Jesper Knoop (HAN) 

Startdatum:

1 oktober 2020

Status:

Lopend

Looptijd:

4 jaar

Subsidie

ReumaNederland/KNGF 

Aanleiding

Hoewel arbeidsparticipatie van groot belang is voor de kwaliteit van leven, krijgt het aspect ‘werk’ en de problemen die een aandoening op het gebied van werk opleveren, weinig aandacht binnen de huidige behandeling voor mensen met reumatoïde artritis (RA) en axiale spondyloartritis (axSpA). Dit is een ongewenste situatie, omdat arbeidsparticipatie binnen deze twee patiëntgroepen enorm veel lager is in vergelijking met gezonde leeftijdsgenoten.

Dit levert naar schatting jaarlijks 15 miljard euro (voor RA) en 0,4 miljard euro (voor axSpA) euro aan kosten op. Een meerderheid van de mensen met RA en axSpA bezoekt regelmatig een fysiotherapeut voor oefentherapie en patiëntvoorlichting. Fysiotherapeuten weten echter nog niet goed hoe zij hun behandeling specifieker op het verbeteren van arbeidsparticipatie kunnen richten. Als werk meer aandacht zou krijgen binnen de fysiotherapiebehandeling, zouden mensen met RA of axSpA beter en langer aan het werk kunnen blijven, en kunnen veel kosten bespaard worden. 

Doel

In dit promotieonderzoek wordt beoogd om de effectiviteit van fysiotherapie op arbeidsparticipatie (‘beter en langer aan het werk blijven’) te verbeteren bij mensen met de reumatische aandoening RA of axSpA die betaald werk doen. Deze verbetering in de fysiotherapiebehandeling wordt beoogd door de werk-specifieke kennis en vaardigheden van de fysiotherapeut te verbeteren, de patient meer te betrekken binnen het besluitvormingsproces in de behandeling, en door de samenwerking met andere (werkspecifieke) zorgverleners en werkgever te faciliteren.    

Doelgroep

Mensen met de reumatische aandoening RA of axSpA, en hun fysiotherapeuten. 

Aanpak

  1. Ontwikkeling van een werkgerichte fysiotherapiebehandeling en bijbehorende cursus voor fysiotherapeuten om deze behandeling te kunnen geven 
  2. Evalueren van de (kosten)effectiviteit van deze fysiotherapiebehandeling ten opzichte van reguliere zorg, middels een gerandomiseerde gecontroleerde studie. 
Maak kennis 

Ons team

Nienke Bakker

LUMC

Onderzoeker

Salima van Weely

HU/LUMC

Begeleider

Jesper Knoop

Onderzoeker Jesper Knoop

Begeleider

Prof.dr. Vliet-Vlieland

Verantwoordelijk hoogleraar

LUMC

Partners

  • HAN (dr. Bart Staal, dr. Nathan Hutting, dr. Josephine Engels, dr. Yvonne Heerkens) 
  • Amsterdam UMC (dr. Marike van der Leeden) 
  • Maastricht UMC+ (prof.dr. Annelies Boonen) 

Resultaten

Wetenschappelijke publicaties  

Overige:

  • Artikel over de studie is geplaatst in de maart 2021 editie van het Nederlands Tijdschrift voor Reumatologie (NTvR).  
  • Een oproep voor deelnemers (mensen met RA of axSpA) is geplaatst in het november 2021 nummer van Reumamagazine.nl.  
  • E-poster over de studie is gepresenteerd op het virtuele congres van the 12'*’ International Congress on Spondyloarthritides (9-11 september 2021).  
  • Een interview met twee deelnemende fysio-Zoefentherapeuten en oproep voor deelnemers (mensen met RA of axSpA) is geplaatst in het juni 2022 nummer van Reumamagazine.nl.  
  • Een poster over het ontwikkelen van de interventie van deze studie is gepresenteerd op de KNGF Dag van de Fysiotherapeut (21 mei 2022).  
  • Een oral presentation over het ontwikkelen van de interventie van deze studie is gegeven op het EULAR congres in Kopenhagen (1-4 juni 2022).  
  • Een poster over het ontwikkelen van de interventie van deze studie is gepresenteerd op het 13"’ International Congress on Spondyloarthritides (7-9 september 2022).  
  • Een interview met een reumatoloog over de studie en het belang van werken is geplaatst in het juli 2023 nummer van Reumamagazine.nl
  • Een oral presentation over het ontwikkelen van de interventie van deze studie is gegeven op de najaarsdagen van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) (29 september 2023)  

Het Lectoraat Werkzame Factoren in de Beweegzorg

Toetsing staat volop in de belangstelling. Het wordt voor iedereen in onderwijs duidelijker dat het anders moet én kan. Maar hoe dan precies? Het lectoraat onderzoekt wat wel en niet werkt, en ontwikkelt producten waarmee opleidingen en docententeams praktisch en doelgericht aan de slag kunnen.

die een oudere man met gewichten helpt
Zwaartepunt
 

De HAN staat voor Health

Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.