Overzicht campus Nijmegen

Het Nijmeegs Leerlandschap Wijkverpleegkundige Nieuwe stijl is ontstaan om deskundigheid te bevorderen bij de vele veranderingen in 2015. Het Nijmeegs Interprofessioneel Leerlandschap 2019-2020 is daar een vervolg op.

Die veranderingen in 2015 hielden in: het indiceren van zorg, eigen regie en zelfredzaamheid van de burger en cliëntsysteem, preventief werken en het wijkgericht samenwerken. Met dit vervolgproject willen we de kwaliteit van de zorg en het welzijn van thuiswonende ouderen te verbeteren. Er is namelijk een toename van (steeds ouder wordende) ouderen. Zij hebben verschillende gezondheids- en welzijnsproblemen. Door de vergrijzing spelen bij ouderen vaak een mix van fysieke, sociale (sociale isolatie) en psychische (cognitieve en emotionele) problemen een rol. 

Samenwerking noodzakelijk

Het uitdiepen van de benodigde competenties van alleen de zorgprofessionals uit het team wijkverpleging en de docenten verpleegkunde is daarom niet voldoende. Een samenwerking op verschillende levensdomeinen blijkt noodzakelijk. Daarom breiden we het Nijmeegs Leerlandschap verder uit met professionals binnen het sociaal domein naar het Nijmeegs Interprofessioneel Leerlandschap. Deze uitbreiding van de samenwerking met het sociaal domein stelt de betrokken professionals en docenten in het Leerlandschap in de gelegenheid met en van elkaar te leren op het terrein van integrale ouderenzorg.

Interprofessioneel werken

De professional van het sociaal domein voegen we toe aan de duobaan. Hierbij lopen professionals mee in elkaars beroepspraktijk. Aansluitend moeten we het vermogen om samen te werken verder ontwikkelen. Nieuwe, interprofessionele vormen van samenwerking zijn in de zorg aan (kwetsbare) ouderen een vereiste. Waarbij de oudere zoveel mogelijk regie houdt over de zorg die hij/zij ontvangt. Voorwaarden om werkelijk interprofessioneel te kunnen werken zijn behalve leiderschap en visie, een goede en geregelde onderlinge communicatie en kennis van elkaars en de eigen competenties. 

Het werken in de driehoek onderwijs-onderzoek-praktijk biedt de deelnemers van het Nijmeegs Interprofessioneel Leerlandschap een uitgelezen kans om een de methode van samenwerken verder te ontwikkelen en te onderzoeken. De ervaringen van de huidige deelnemers met het Nijmeegs Leerlandschap zijn positief. Maar tot dusver is er weinig kennis over en wetenschappelijk goed geëvalueerde ervaring met het leren in een duobaan en het interprofessioneel samenwerken binnen de gezondheidszorg en het sociaal domein.

Bijdrage van dit project

Gedurende het project willen wij met het Nijmeegs Interprofessioneel Leerlandschap een bijdrage leveren aan de kennis over het leren en het interprofessioneel samenwerken in de beroepspraktijk. Dit doen we door ons af te vragen in hoeverre de duobaan en deze werkwijze de integrale zorg en ondersteuning voor thuiswonende ouderen verbetert volgens de betrokken professionals uit het team wijkverpleging, het sociaal domein en docenten.

Interessante projecten

Leefstijlselfie

Behandeling van cognitieve stoornissen via geneesmiddelen of preventie gericht op slechts één leefstijlfactor is niet effectief gebleken. Maar mensen met cognitieve problemen willen wel graag weten wat ze zelf kunnen doen om achteruitgang te vertragen.

verpleegkundige van de thuiszorg helpt een dame

Werktevredenheid van wijkverpleging in de interprofessionele dementiezorg

Er zijn steeds meer thuiswonende ouderen met dementie. Wijkverpleegkundigen en casemanagers zijn essentieel om zorg voor deze zorgvragers te waarborgen. De uitstroom van professionals die met deze doelgroep werken is echter groot. Kan meer interprofessionele samenwerking de werktevredenheid van wijkverpleegkundigen en casemanagers vergroten, zodat er minder uitstroom van personeel is?

Man houdt handen naast zijn hoofd.

Nijmeegs Leerlandschap Wijkverpleegkundige Nieuwe Stijl

Dit project is bedoeld om deskundigheid te bevorderen bij wijkverpleegkundigen en docenten. Om het vak van wijkverpleegkundige goed te kunnen (blijven) uitvoeren is 'leren in de praktijk' onontbeerlijk.

drie mensen in gesprek

Richtlijnen in de wijkzorg

Vanuit het nationaal programma voor richtlijnontwikkeling hebben we 2 nationale richtlijnen voor wijkverpleegkundigen ontwikkeld. Een richtlijn over de omgang met eenzame patiënten. En een richtlijn palliatieve zorg in de thuissituatie. Het helpt wijkverpleegkundigen en andere professionals.

Nijmeegs Interprofessioneel Leerlandschap 2019-2021

Dit project is een vervolg op het Nijmeegs Leerlandschap Wijkverpleegkundige Nieuwe Stijl. Aan de bestaande samenwerking voegen we professionals en docenten uit het sociaal domein en cliëntvertegenwoordiging toe. Om zo de kwaliteit van de zorg en het welzijn van thuiswonende ouderen te verbeteren.

Overzicht campus Nijmegen

Netwerk Implementatie Preventie door wijkverpleegkundigen

Wijkgerichte preventie van gezondheidsproblemen is belangrijk om de druk op de gezondheidszorg te verlichten. Hoe kunnen we komen tot een nieuw landelijk structureel netwerk van praktijk- en kennispartners gericht op de wijkverpleging om implementatie van wijkgerichte preventie te bevorderen?

onderzoek drietal overleg lectoraat wijkverpleging

RENEW 2.0: Beter Doen door Beter Laten

Ouderen met meervoudige en complexe problemen blijven langer thuis wonen. Hierdoor ontstaat druk in het schaarse werkveld van wijkverpleegkundigen. Het terugdringen van zorg zonder toegevoegde waarde in de thuissituatie is een belangrijke stap naar veiligere en duurzamere zorg.

wijkverpleging thuiszorg met man thuis

Dukenburg beweegt met zorg over de drempel

Hoe zorgen we er voor dat meer kwetsbare ouderen in de Nijmeegse wijk Dukenburg gebruik maken van het aanbod van de buurtsportcoach? Het project 'Dukenburg beweegt met zorg over de drempel' van de HAN realiseert met subsidie vanuit ZonMw en Sportinnovator daarvoor een 'Living Lab Sport en lage SES’.

locatie wijkcentrum Dukenburg

Acute.Zorg@Home?!

Hoe zijn onnodige opnames van kwetsbare thuiswonende ouderen met een acute zorgvraag op de SEH te voorkomen? Wat kan hiervoor verbeteren in de samenwerking en informatieuitwisseling tussen wijkverpleegkundigen, ambulanceverpleegkundigen en huisartsen?

handen oudere en verzorger in beeld