Marian de van der Schueren

Het verkrijgen of behouden van een goede leefstijl speelt een rol bij het voorkomen van ziektes en bij de behandeling ervan. Het draagt bij aan een optimale gezondheid. Ik wil aantonen dat de inzet van de diëtist kosteneffectief is, de cliënt zich beter voelt én langer leeft in goede gezondheid.

Marian de van der Schueren

Ik wil de diëtetiek naar een hoger plan brengen. Met data aantonen dat diëtistische ondersteuning (kosten)effectief is en dat de cliënt zich beter voeltIk wil op de cliënt gerichte, individuele zorg aanbieden. Cliënt en diëtist ondersteunen bij het maken van keuzes. Daarnaast wil ik de diëtist structuur bieden voor gegevensverzameling. Zo kunnen we op grote schaal en voor meerdere ziektebeelden de meerwaarde van diëtistische ondersteuning aantonen.

De voedingstoestand van ouderen is een aandachtsgebiedHoe blijven we zo lang mogelijk fit? En hoe kunnen voeding en beweging elkaar versterken?  

Over Marian

Expertises:

  • Ondervoeding 
  • Ouderen 
  • Personalized nutrition 
  • GLIM criteria 
  • Leefstijl 

Marian de van der Schueren

Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

 

eten

Projecten

ProBUS

Het ProBUS-project onderzoekt hoe een eiwitverrijkt dieet en krachttraining de kwaliteit van leven van ouderen met een heupfractuur kan verbeteren.

Anatomie van een heup als afbeelding

Flair

Heeft het medicijn colchicine invloed op hoe het brein bepaalde afwegingen maakt? In de FLAIR-i studie willen we graag onderzoeken of het medicijn colchicine (een ontstekingsremmer) gedrag en brein-functie van mensen met een lichte ontsteking verandert.

capsules rondom een hart. project flair

Diëtisten klaar voor 2030

Ontdek het project "Diëtisten klaar voor 2030"! We creëren een uniek professionaliseringsaanbod voor diëtisten. Leer kosteneffectieve zorg leveren en sluit naadloos aan bij de toekomstvisie van de diëtetiek. Bereid je praktijk voor op de evolutie van de zorg!

Projectbeeld KIEM: Diëtist-2030

SCOOP

Het SCOOP project: SCreening op Ondervoeding en Obesitas bij Patiënten met COVID-19 en andere ziekten en richt zich op ondervoeding en de kenmerken die gepaard gaan met ondervoeding bij overgewicht en obesitas.

Logo Scoop project: Screening op Ondervoeding en Obestitas bij Patiënten.

Dat Smaakt Naar Meer

Voeding en mondgezondheid hangen met elkaar samen. Diëtisten en mondhygiënisten geven aan dat zij graag beter gebruik maken van elkaars expertise. Echter, zij weten op dit moment onvoldoende van elkaars deskundigheid en weten elkaar niet te vinden en hebben ze handvatten nodig te hebben om deze samenwerking vorm te geven.

Mensen maken een praatje

Dietetics Building the Future

Onderzoek 'Dietetics Building the Future' ontwikkelt een op maat gemaakte toolbox voor ideaal dieetadvies, samen met diëtisten en cliënten. Met focus op overgewicht en co-morbiditeit binnen de eerstelijnspraktijk.

vliegend eten

Duurzaam Eiwitwijs

Een voedingspatroon met voldoende eiwit is belangrijk voor het behoud van spiermassa, spierkracht en zelfredzaamheid bij 65-plussers.

Senioren die aan het eten zijn en tevens met pensioen zijn

Monitoring eten en drinken in het ziekenhuis

Het project richt zich op het verbeteren van voedings- en vochtmonitoring in het Máxima MC. Onderzoek toont aan dat 20% van ondervoede patiënten niet wordt herkend. De focus ligt op herziening van de rolverdeling onder zorgprofessionals en betrokkenheid van patiënten en naasten.

Patient met eten en drinken aan het bed in het ziekenhuis

Maintaining Optimal Cognitive function In Ageing (MOCIA)

Leefstijl is belangrijk in zowel de preventie als de behandeling van ziekte. MOCIA bestaat o.a. uit een toegepast wetenschappelijk onderzoek, een praktisch leefstijlprogramma, waarin meerdere disciplines samenwerken aan het verbeteren van leefstijl, ondersteund door (nieuwe) technologie.

ouderenzorg met patient

Marian in beeld

Over het Lectoraat Voeding, Leefstijl en Diëtetiek

Publicaties

Er verschijnen regelmatig publicaties van Marian de van der Schueren met betrekking tot haar onderzoeken rondom het onderwerp 'Voedig, Diëtetiek en Leefstijl'. 

Nevenfuncties

Op het moment vervult Marian de volgende redactionele en bestuurlijke taken:

  • Bijzonder hoogleraar Diëtetiek bij de Wageningen Universiteit
  • Adviseur Kenniscentrum Ondervoeding
  • Accounthouder bij Zorg voor Beter / Eten en Drinken
  • Wetenschappelijke adviesraad Nederlandse Vereniging van Diëtisten
  • Hoofdredactieraad Nederlands Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde
  • Werkgroep Wetenschap Fit4Surgery