Nieuw boek over reis gezondheidscommunity

Een gezondheidscommunity in een wijk ontwerpen, samen met bewoners en professionals? In Nijmegen-Noord ontdekten ze hoe je dat doet. De reis naar ‘Gezond in Noord’ zat vol ervaringen, tegenslagen en bestemmingen. Het is allemaal opgeschreven in het digitaal boek ‘Gezond in Noord; ontstaan van een gezondheidscommunity in verhalen’.

Living Lab Lingewaard wandelen

Gezondheidsbevordering  

Uit onderzoek blijkt dat gezondheidsbevordering het beste zoveel mogelijk rond, door en voor mensen met vergelijkbare wensen georganiseerd kan worden, zodat de stap naar formele zorg minder nodig is. Daarnaast is er steeds meer de behoefte van mensen met leefstijlaandoeningen om meer eigen regie over hun gezondheid te krijgen en te behouden.  

Gezondheidscommunity  

HAN (docent)-onderzoekers Koen Dortmans, Nicole Moorman, Eliez Sprenkels en Floor van Santvoort zien de noodzaak van burgerbetrokkenheid bij gezondheidsbevordering. Samen met bewoners, gezondheids-, zorg- en welzijnsprofessionals uit de wijk, werd ze de gezondheidscommunity ‘Gezond in Noord’ in Nijmegen ontwerpen. Bewoners stimuleren elkaar om zelf gezondheidsactiviteiten te organiseren. Er zijn in Nijmegen Noord nu bijvoorbeeld beweeggroepjes zoals de Sport en Spel groep en groepen rondom bepaalde leefstijlgerelateerde aandoeningen, zoals de Ondersteuningsgroep diabetes.  

Digitaal boek: bijzonder reisverslag  

“In het digitale boek staat een verslag van de ervaringen. Een reis van 2,5 jaar”, legt Koen Dortmans uit. Want een bijzondere reis was het: “Innovatie is geen rechte weg van Idee, via Pilot naar Implementatie. Historisch onderzoek leert dat innovatie eerder een kronkelpad is. Innovatie is een reis, een journey.“ Daarom is het boek ook opgedeeld als een reisverslag. “We delen de verhalen over onze reis van Gezond in Noord. Innovatieverhalen die we graag vertellen, omdat we ze van betekenis vinden en de moeite van het delen waard, een reisverslag. Laat je leiden door je interesses, bewandel zijwegen, verdwaal, sla stukken over en keer terug. Het kan allemaal.”  

Boek 'Gezond in Noord: ontstaan van een gezondheidscommunity in verhalen'

Over het project herstelcirkel ++ 

Het project Herstelcirkel ++ ontstond uit het project Herstelcirkel in de wijk en had als doel een gezondheidscoöperatie voor mensen met chronische aandoeningen te ontwerpen, in het bijzonder diabetes type 2. Maar het proces liep anders, andere behoeften en wensen maakten dat Gezond in Noord nu een community is voor in de wijk Nijmegen Noord. Met het boek hopen de betrokkenen andere wijken te inspireren om ook een gezondheidscommunity te ontwerpen. Lees meer over het project Herstelcirkel++.  

Over Gezond in Noord  

Gezond In Noord is een samenwerking met onder meer de HAN (Academie Mens en Maatschappij en Centre of Expertise Sneller Herstel), GGD Gelderland-Zuid, Bindkracht10, NEO Huisartsenzorg, Stichting Herstelcirkel in de Wijk en Stichting Je Leefstijl als Medicijn. 
Meer lees je op de website Gezond in Nijmegen Noord.