Make IT Work van start
De regionale arbeidsmarktvraag naar hoogopgeleide IT’ers blijft onverminderd groot. Omscholingstraject Make IT Work biedt mensen met een hbo-of wo-achtergrond in vijf maanden een omscholing tot IT-professional. De deelnemers gaan hierna gegarandeerd aan de slag in een baan als software engineer, terwijl de betrokken werkgevers kunnen rekenen op nieuwe gekwalificeerde medewerkers.
Fulltime opleiding
Make IT Work is voor hoogopgeleide mensen met en zonder werk die geen specifieke IT-achtergrond hebben, maar wel graag de overstap willen maken naar de ICT-sector. De deelnemers beginnen het traject met een fulltime opleiding van vijf maanden waarin zij leren software succesvol te ontwerpen en te programmeren. Aansluitend gaan de deelnemers minimaal zes maanden bij een werkgever fulltime werken tegen een marktconform salaris. Ervaren docenten van de Academie IT en Mediadesign van de HAN verzorgen de opleiding en begeleiding. De betrokken werkgevers dragen het grootste deel van de opleidingskosten. De deelnemers betalen een beperkte eigen bijdrage
Sterke toename IT-banen
Make IT Work komt tegemoet aan de grote vraag naar gekwalificeerde IT-professionals. Ook in 2021 zal de ICT-sector de hoogste vacaturegraad van Nederland hebben. Het aantal banen neemt voor deze sector het sterkst toe, met bijna 6% (21.000 banen). Dit is in lijn met de ontwikkeling van de afgelopen jaren. Daarnaast is de digitaliseringsbehoefte door de coronasituatie versneld toegenomen. Omdat meer mensen thuis werken, thuis onderwijs geven of krijgen, neemt de vraag naar ICT-oplossingen toe. Verder is er een sterke toename in het aanbieden van online diensten, bijvoorbeeld vanuit de detailhandel en de horeca.[1]
Hoog slagingspercentage
Make IT Work wordt al succesvol aangeboden in andere regio’s, bijvoorbeeld in Amsterdam, Eindhoven en Groningen. Volgens Marcel van der Meer, opleidingsmanager van Make IT Work bij de HAN, is een hoog slagingspercentage kenmerkend voor het traject. “Dit is maar liefst 92%. Eén van de verklaringen voor dit hoge percentage is dat deelnemers minimaal een hbo-achtergrond moeten hebben. Ook is er een streng assessment vooraf. In dit assessment toetsen we verschillende vaardigheden. Dit zijn niet alleen cognitieve, maar ook verbale, sociale en numerieke vaardigheden.” Make IT Work past bij de doelstelling van de HAN om mensen in staat te stellen zich een leven lang te kunnen ontwikkelen.
Claudia Watrin, oud-deelnemer van Make IT Work, kijkt met veel plezier terug op het traject. “De opleiding die ik volgde, duurde vijf maanden fulltime. Daarna ga je bij een werkgever werken. Bij welke werkgever je gaat werken is al bepaald voordat je de opleiding start. Dit vond ik zelf heel motiverend. Je hebt direct een baangarantie.”
4 september volgend startmoment
Het volgende startmoment van Make IT Work is 4 september 2023. Werkzoekenden en werkgevers kunnen zich hiervoor nog aanmelden via www.it-omscholing.nl. (aanmelden niet meer mogelijk)
[1] UWV Arbeidsmarktinformatie en -advies, 28 januari 2021