Kinderlepel Zelfie stimuleert de fijne motoriek
Wat begon als een opdracht tijdens hun studie Ergotherapie, is nu daadwerkelijk een product. Yvonne Janssen en Kirsten Braamhaar ontwikkelden de Zelfie: een lepel waardoor kinderen netjes leren eten, minder knoeien en de ‘pengreep’ ontwikkelen.
Kinderlepel de Zelfie
Kinderlepel de Zelfie is herkenbaar aan het dikke handvat, de inkeping voor de duim en de drie stippen waar je je vingers moet plaatsen. De lepel is uitsluitend verkrijgbaar in rood en in een rechtshandige variant. ‘Jonge kinderen hanteren vaak de vuistgreep. Kinderen die de Zelfie gebruiken, kunnen al eerder de stap maken naar de juiste pengreep’, vertelt Yvonne Janssen van Stermoo.
Prototype
Yvonne Janssen en Kirsten Braamhaar zochten een extra uitdaging tijdens het tweede leerjaar van hun studie Ergotherapie aan de HAN. Ze besloten deel te nemen aan de keuzemodule Ondernemen. Samen met acht andere studenten vormden ze een Student Company onder de naam Stermoo S. C. (STudenten ERgotherapie MOgelijkheden Onbeperkt Student Company).
Het team ontwikkelde een product om de fijne motoriek van kinderen te bevorderen. Een potlood waarbij je automatisch de driepuntsgreep (de volwassen pengreep) hanteert, was al op de markt. Kunnen we zoiets ook niet maken voor een lepel, dacht de tienkoppige groep. Zo ontstond na grondig onderzoek een prototype voor de Zelfie.
Ander materiaal
Deelname aan een regionale en nationale wedstrijd waarbij de Student Company met de Zelfie respectievelijk als eerste en als tweede eindigde, bevestigde voor Yvonne Janssen en Kirsten Braamhaar dat ze een goed idee in handen hadden.
Na hun afstuderen besloten de twee meiden samen een doorstart te maken onder de naam Stermoo, aangezien de andere studenten geen interesse meer hadden in de Zelfie. ‘Wat we hadden, was een prototype van klei, maar dat bleek niet bestendig voor de vaatwasser. Dat is vaak wel een voorwaarde voor ouders of verzorgers van jonge kinderen. We moesten dus op zoek naar ander materiaal’, vertelt Yvonne Janssen over de totstandkoming van het product.
Ondernemers uit de buurt
Aanvankelijk maakten ze dankbaar gebruik van hun contacten op de HAN. ‘Daarnaast is netwerken een deel van Stermoo geworden’, lacht Yvonne Janssen, inmiddels handtherapeut en werkzaam als docent op de HAN. ‘We wisten dat we kunststof als materiaal moesten gebruiken, maar er zijn zoveel verschillende soorten. Je hebt echt iemand nodig die je daarover goed adviseert.
Daarnaast hadden we natuurlijk een mal nodig waarvoor een 3D-tekening nodig is. Wie kon ons daarbij helpen? Dat betekende veel contacten leggen om de juiste personen te vinden.’
Het ondernemende duo vond het belangrijk om gebruik te maken van ondernemers uit de buurt en kwam zo uit bij Klein Mechaniek in Westervoort, dat de lepel produceerde en Tampo Tech uit Duiven die de drie stippen op het handvat vervaardigde.
Ik heb kwaliteiten ontwikkeld die ik zonder de Zelfie niet had gehad
Enthousiasme
Yvonne Jansen en orthopedagoog Kirsten Braamhaar zijn supertrots dat het hun is gelukt van een prototype daadwerkelijk een product te maken, waar steeds meer vraag naar is vanuit ouders, kinderdagverblijven en kinderfysiotherapeuten en -ergotherapeuten. ‘Ik heb kwaliteiten ontwikkeld die ik zonder de Zelfie niet had gehad’, concludeert Yvonne Janssen doelend op het netwerken en de marketing.
‘Maar heel eerlijk: de Zelfie is nog niet winstgevend en draait vooral op ons enthousiasme. Naast ons werk steken we zoveel mogelijk tijd in Stermoo. Dat vinden we superleuk en geeft ons energie.’ Zijn er al plannen voor een nieuw product? Yvonne nuchter: ‘Een linkshandige variant klinkt logisch, maar voorlopig willen we de Zelfie eerst nog beter in de markt zetten. Wat daarna komt, zien we wel.’
Meer weten?
Bezoek de Online Open Dag
Wil je meer weten over Ergotherapie bij de HAN? Bekijk de Online Open Dag pagina. Of meld je alvast aan voor de Online Open Dag in januari. Je kunt dan (online) in gesprek met een docent of student van de opleiding. Dit kun je verwachten:
- Volg een online voorlichting;
- Maak kennis met de studenten en docenten;
- Krijg antwoord op al jouw vragen;
- Proef de sfeer van de campus in Nijmegen!
Bron: TechGelderland