Anaïs Passera
Wie zijn de onderzoekers van de HAN? In deze editie: Anaïs Passera, onderzoeker bij het Lectoraat Sustainable River Management van de Academie Built Environment. Het lectoraat richt zich op de vraag hoe het rivierengebied veilig en aantrekkelijk kan blijven. Voor mensen, bedrijven en de natuur.
Wat is je belangrijkste onderzoeksvraag?
Ik werk aan meerdere onderzoeksprojecten en -vragen. Daarbij houd ik met bezig met de ontwikkeling van biobased materialen, afkomstig van hernieuwbare bronnen als plantaardige vezels en biomassa. Hoe kunnen we die verder ontwikkelen en toepassen in de gebouwde omgeving? Hoe ziet zo’n lokale keten op basis van hernieuwbare grondstoffen eruit? Deze vragen zijn urgent; de bouwketen is erg vervuilend en verantwoordelijk voor 40% van de CO₂-emissies wereldwijd. Dit komt voornamelijk door de productie van traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal. Er is veel meer behoefte aan circulaire en hernieuwbare materialen in de bouw. Dit komt doordat het steeds duidelijker wordt dat er langzaam een schaarste van fossiele grondstoffen ontstaat.
Het is belangrijk te streven naar bouwpraktijken, die de impact op het milieu verminderen óf juist een positieve invloed hebben op het milieu. Biobased materialen kunnen daarbij een rol spelen. Ze zijn op een ecologisch verantwoorde manier te telen en slaan tijdens het productieproces CO₂ op, in plaats van het uit te stoten.
Hoe onderzoek je dat?
Eigenlijk ben ik van origine landbouwkundige. Dit komt tijdens mijn onderzoeksprojecten goed van pas. Zo kan ik mijn kennis van teeltsystemen en bodems goed combineren met praktijkvragen over het gebruik van specifieke vezelsoorten voor biobased materiaal. Hoe groeit zo’n vezel het beste? Hoe teel je het op de meest ecologisch verantwoorde manier, zodat het ook bijdraagt aan regeneratie van bodems? Ik sla de brug tussen boeren en bouwers. De boeren telen het gewas dat de bouwer nodig heeft voor biobased isolatie. Een voorbeeld is het gewas hennep, dat heeft een hoge isolerende waarde. Hennepvezels kun je op een natuurlijke manier aan elkaar verbinden door een schimmel, mycelium. Dit is het wortelnetwerk van de paddenstoel. Het klinkt gek, maar je kunt dit gebruiken als binder in een materiaal. Zo krijg je 100% biobased isolatiemateriaal.
Waar werk je nog meer aan?
Ik werk nu ongeveer een jaar als onderzoeker bij de HAN. En vraag me in mijn werk af hoe we een miljoen huizen in Nederland kunnen bouwen voor 2030, op een manier die de aarde niet beschadigt maar juist helpt. Dit doe ik niet alleen, maar met collega’s, studenten en via lopende projecten, ook op Europees niveau. Binnen de minor Biobased Innovations werk ik met studenten vanuit verschillende disciplines aan vraagstukken rondom de ontwikkeling van biobased materiaal. Zo werken bouwkundigen, productontwerpers, biologen en chemici samen. Een voorbeeld is het 3D printen van myceliummateriaal met isolerende eigenschappen. Als dit lukt, kun je isolatiemateriaal voor huizen in veel flexibeler vormen creëren.
Wat wil je met je onderzoek bereiken?
Met mijn onderzoek wil ik bijdragen aan het aanpakken van de uitdagingen rond klimaatverandering, door het stimuleren van biobased en duurzame innovaties. En met een focus op de bouwsector. Op dit moment bestaan er wat knelpunten in de keten van biobased bouwmateriaal, doordat niet al het nieuwe materiaal op de markt de nodige certificering heeft. Daardoor wordt het vaak nog niet grootschalig ingezet. Dit is een probleem dat je niet in je eentje oplost, maar wat landelijk en met elkaar moet gebeuren. Het streven is om versnelling te brengen in de overgang naar een duurzamere en toekomstbestendige economie. Waarin hernieuwbare grondstoffen centraal staan en we klimaatdoelen realistisch behalen.
Deze transitie is dus best complex. Waarmee maak jij als individu het verschil?
Dit doe ik door mijn passie voor duurzaamheid door te geven aan de volgende generatie bouwkundigen. In mijn werk richt ik me op het inspireren van studenten, vooral in mijn colleges. Ik leer ze over de impact van klimaatverandering en de concrete mogelijkheden van biobased bouwen. Door ze al in een vroeg stadium bewust te maken van deze innovatieve oplossingen, help ik een mindset te creëren waarin duurzaamheid vanzelfsprekend is. Dit zaadje dat ik plant, kan ervoor zorgen dat de professionals van morgen al vanaf het begin biobased materialen serieus overwegen.
Samen werken aan minder CO₂ is een belangrijke focus van de HAN. Nieuwsgierig hoe de HAN zich hier voor inzet?
Meer over Schoon - SEE
Academie Built Environment
In de Academie Built Environment volgen ruim 1.100 studenten een voltijd- of deeltijdopleiding in de bouw en infra. We verzorgen minoren, cursussen en (maatwerk)opleidingen, en we voeren baanbrekend praktijkgericht onderzoek uit. Een overzicht van al onze opleidingen en activiteiten.