Effectieve kennisdeling rondom robotoplossingen
Nieuwe technologieën hebben een flinke impact op hoe we werken. Om ze goed te kunnen invoeren, gebruiken en verbeteren, hebben we een multidisciplinaire aanpak en goede kennisdeling nodig. Het HAN Lean QRM doet hier onderzoek naar.
Robots integreren
In het bedrijfsleven zijn veel midden- en kleinbedrijven (mkb) bezig met het optimaliseren van hun processen en het slimmer inzetten van hun middelen. Dit zien we terug in de vele mkb-maakbedrijven die hun productieprocessen digitaliseren en robotiseren. Om bijvoorbeeld robots goed te laten werken in onze productieprocessen, moeten we verschillende soorten kennis combineren, zoals kennis van het product, het proces en programmeervaardigheden. Dit betekent dat we nieuwe manieren moeten vinden om te leren, kennis te delen en ons voortdurend te verbeteren. Voor ons de reden om vanuit de HAN een verkennend onderzoek te starten naar kennisdeling rond dit proces.
Onderzoek kennisdeling rondom robotoplossingen
Dit verkennende onderzoek focust zich op hoe kennis rondom robotoplossingen binnen organisaties wordt gedeeld. Door deze kennisdelingspatronen te meten en te visualiseren, kunnen we belangrijke kennisdragers identificeren. Op basis daarvan kunnen organisaties hun manieren van kennisdeling verbeteren.
Inzicht in leren binnen bedrijven
Als eerste stap hebben we semigestructureerde interviews gehouden om te begrijpen hoe er wordt geleerd binnen de deelnemende bedrijven. Deze interviews zijn gebaseerd op zeven dimensies die belangrijk zijn voor een organisatie waarin leren centraal staat (Marsick & Watkins, 2003):
- Aanmoediging van samenwerking en teamleren,
- Bevordering van een gedeelde visie,
- Strategisch leiderschap,
- Stimulering van dialoog en informatieverzameling,
- Creëren van continu verbetermogelijkheden,
- Opzetten van systemen voor kennisbeheer, en
- Verbinding van de organisatie met haar omgeving.
- Samen geven deze dimensies inzicht in wat nodig is voor een organisatie die wil blijven leren.
Uitkomsten onderzoek
Uit de interviews blijkt dat bij robotisering de kennis vaak beperkt blijft binnen de verschillende kennisdomeinen (silo-effect). Dit kan leiden tot suboptimale prestaties van robotoplossingen en minder effectieve verbeteringen. Om dit te doorbreken, moeten we een structuur ontwikkelen waarin verbeteringen worden gedeeld en een visie wordt gecreëerd die iedereen stimuleert om bij te dragen aan verbeteringen en kennisdeling. Deze verbetering vereist dan ook een multidisciplinaire aanpak waarbij alle betrokkenen bij een verbetering ook betrokken moeten worden. Hierdoor wordt de kennisdeling verder gestimuleerd en wordt de kennis verder verspreid. Om dit te organiseren is er strategisch leiderschap nodig die deze verschillende groepen verbindt en ook de kennisdeling hierin stimuleert. Dit vraagt om een coachende aanpak.
Vervolgonderzoek
Om geïnteresseerde bedrijven meer inzicht te geven in de te volgen next stept gaan we verder onderzoek doen. Dit vervolgonderzoek richt zich op het identificeren van kennisdragers, het verbeteren van bestaande kennisdelingspraktijken en het bevorderen van zowel informele als formele kennisdeling en -borging. Deelnemende bedrijven worden ondersteund bij het verbeteren van hun kennismanagement met betrekking tot robotoplossingen door middel van goed onderbouwde interventies.
Meer informatie en deelnemen
Wilt u de huidige kennisdeling binnen uw organisatie ook in kaart brengen? Vooral met betrekking tot robotisering. Of wilt u meer weten over het belang van kennisdeling binnen uw organisatie? Neem dan contact op met onderzoeker Mitchell van Roij (mitchell.vanroij@han.nl).